A mézet a természet alkotja meg, ezért benne mesterséges anyagokat nem találunk. Helyette glükóz és fruktóz alkotja, ami megadja a mindenki által ismert, rendkívül édes ízét. De emellett nagy mennyiségben találhatunk benne kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot és cinket is, amelyek mind hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez. És ha mindez még nem lenne elég, ez a különleges finomság B- és C-vitaminokat is tartalmaz.
A méz gyorsan felszívódik a szervezetben, ezért a tápláló összetevők egyszerűen eljuthatnak a sejtekhez és ott jótékony változásokat idéznek elő. A baktériumölő és fertőtlenítő hatásait már régóta ismerték, éppen ezért a sebek gyógyítására alkalmazták. Idővel felfedezték, hogy fájdalomcsillapítóként és köptetőként is kiváló, tehát a torokgyulladás és a megfázás esetében hasznosítható.
Emellett a méz kedvezően hat az izomzatra. Ennek köszönhetően a szívre is jótékony hatással van, segíthet a szívritmuszavarok és a szívizomgyulladás elkerülésében. Továbbá tisztítja a vért és serkenti a keringést, jót tesz az emésztésnek, valamint vérnyomáscsökkentő hatása van. Mivel igen magas az energiatartalma, ezért a fáradtság ellen és a betegségek leküzdése során is alkalmazhatjuk.
És a sort még folytathatjuk tovább. A méznek ugyanis a csontképződésben, a méregtelenítésben, a teljesítménynövelésben is pozitív szerepe van. Nyugtatólag hat az idegekre, ezért csökkenti a stressz káros hatásait.